Fugleinfluenza. Flere spørgsmål end svar!

De fleste (hønseholdere) i Danmark kan med gru huske tilbage til vinteren og foråret, hvor danske høns skulle holdes under tag pga. frygten for fugleinfluenza. Nu begynder der så at dukke nye tilfælde op rundt omkring i Europa

Tyskland har netop fundet 3 døde svaner med højpatogen H5N8. De tyske myndigheder siger selv at det er meget usædvanligt at finde udbrud så tidligt på (efter)året.

http://www.mdr.de/sachsen-anhalt/magdeburg/h-fuenf-virus-gefluegelpest-am-suessen-see-seeburg-100.html

Belgien/Frankrig havde en række udbrud i maj/juni. Italien har en række udbrud lige nu, primært i indendørs kalkun- og hønsebesætninger, men også en enkelt besætning med fjervildt. Indenfor de seneste 30 dage har Italien haft 15 udbrud af fugleinfluenza, type H5N8, som har berørt mere end 800.000 fugle.

http://www.izsvenezie.com/avian-influenza-italy-updates/

Da restriktionerne efter 5 måneders indespærring blev ophævet i Danmark, lød det fra Fødevarestyrelsen:

“Fødevarestyrelsen vil evaluere den nu overståede epidemi og foretage et servicetjek af reglerne” og “Fødevarestyrelsen vil netop bede EU Kommissionen om, at vurdere mulighederne for mindre restriktive krav til overdækning og indhegning”

https://www.tv2lorry.dk/artikel/efter-smittefrygt-hoensene-er-tilbage-paa-graes

For at kunne det, har Fødevarestyrelsen spurgt til forholdene og restriktionerne i andre lande, men det går ikke så godt med kommunikationen med de andre lande. Polen svarer fx ikke på henvendelser.

“Det har ikke har været muligt at få oplysninger fra de polske veterinærmyndigheder trods yderligere henvendelse til de polske veterinærmyndigheder.”

http://ft.dk/samling/20161/almdel/mof/spm/684/svar/1419708/1779758.pdf

Heller ikke Niedersachsen er meddelsom. Niedersachsen er specielt interessant, fordi de netop IKKE havde et krav om staldpligt i hele delstaten, og små hobbybesætninger var undtaget for kravet om indespærring. Derfor er det ekstra ærgerligt at de heller ikke kommer med særligt specifikke data. Kun at udbruddene overvejende var i indendørs besætninger.

“De tyske veterinærmyndigheder oplyser i et svar til Fødevarestyrelsen den 22. maj 2017, at der på det tidspunkt var konstateret 92 udbrud af højpatogen fugleinfluenza. Af disse var 45 udbrud registreret i Niedersachsen og overvejende i indendørsbesætninger. De tyske veterinærmyndigheder havde ikke mulighed for at komme med flere oplysninger, men oplyste, at de var i gang med at analysere på de indkomne data.”

http://ft.dk/samling/20161/almdel/mof/spm/687/svar/1419710/1779762.pdf

Det gør det ekstra svært at vurdere og samle erfaringer fra andre lande, når kommunikationen er så elendig, ja vel nærmest ikke-eksisterende.

De sporadiske udbrud rundt omkring i Europa giver bange anelser for den kommende vinter, og der er en temmelig stor risiko for at vi får endnu en omgang med flere udbrud af fugleinfluenza. Det er så ekstra bekymrende at den danske Fødevarestyrelse åbenbart ikke er i stand til at ryste oplysninger ud af de andre EU lande, og det tyder ikke på at vi kan få et  reelt “servicetjek” og en ny vurdering af mindre restriktive krav til overdækning og indhegning.

Vi vil fra Foreningen Frit Fjerkræ indtrængende opfordre Fødevarestyrelsen og Fødevareminister Esben Lunde Larsen til at tage kontakt til de andre EU lande og få dem til at dele deres erfaringer. Specielt lande som Sverige, Holland og den tyske delstat Niedersachsen, hvor små hobbybesætninger også i vinters var fritgående, men også resten af Tyskland og Polen, hvor der trods krav om indespærring var flere udbrud af fugleinfluenza. Det er meget nødvendigt at vi får set på de reelle smitteveje og ikke kun tror at indespærring af fjerkræ er det eneste saliggørende. Netop erfaringerne fra andre lande kan hjælpe os her.

 

Udgivet i Ikke kategoriseret Etiket: , ,