Forkerte oplysninger om fugleinfluenza i danske medier

Husk at være kritisk overfor nyheder/skræmmekampagner som bringes i danske medier

Tilbage i februar bragte flere medier og aviser i Danmark den alarmerende nyhed at “Ghana finder farlig fugleinfluenza H9N2 på kyllingefarm“

“En dræbende fugleinfluenza er rapporteret på en kyllingefarm i Ghana, melder landets landbrugsministerium ifølge Verdensorganisationen for Dyresundhed (OIE).”

Der skulle være tale om højpatogen H9N2 og det var første gang at den optrådte som højpatogen (“farlig”). H9N2 er meget udbredt i Afrika, Mellemøsten og Asien i den lavpatogene udgave (LPAI) og har skabt 

store økonomiske tab i fjerkræbesætninger og såmænd også smittet mennesker i meget få tilfælde. Hos mennesker er symptomer efter H9N2 milde og der er slet ikke den dødelighed, som andre H5 eller H7 influenzatyper har. Den H3N2 influenza som i øjeblikket huserer i Danmark er også værre end lavpatogen H9N2 normalt er.

Det nye var her at H9N2 optrådte i en højpatogen udgave. MEN i fugleinfluenzakredse var der nogen skepsis overfor om den H9N2 i Ghana virkelige var højpatogen. Denne skepsis kom til udtryk i bla. PROMED og CIDRAP som er 2 anerkendte steder for information om smitsomme sygdomme.

Det har nu vist sig at denne skepsis var fuldt berettiget. Det var IKKE højpatogen H9N2 i Ghana, men en ganske almindelig traditionel lavpatogen H9N2 der er meget af i det område og ikke en ny sygdom som oprindeligt annonceret. OIE har nu trukket udbruddet i Ghana ud af deres register over sygdomme og den eksisterer ikke i deres database længere.

Allerede i februar blev bla. Politiken gjort opmærksomme på problematikken omkring deres artikel, men de ønskede IKKE at gøre læserne opmærksomme på tvivlen. De er nu blevet kontaktet igen, for artiklerne med de dokumenterede fejlagtige oplysninger kan stadig findes på nettet.

 Husk at være meget kritisk overfor medier og deres nyheder. Det er langtfra første gang at medier har bragt falske historier omkring fugleinfluenza.

 

 

Udgivet i Ikke kategoriseret Etiket: , , ,