H5N6 fugleinfluenza i død edderfugl ved Lolland

DTU har fundet højpatogen (HPAI) H5N6 i en edderfugl fundet drevet i land på Vejrø (Lolland) den 8. juli. Der skulle være mange døde fugle i vandkanten, heraf mange der var gået i forrådnelse.

Det er forholdvis sjældent at der findes højpatogen fugleinfluenza på den her tid af året, men der er dog flere tilfælde rundt omkring i Europa i år, bla en grågås i Nordirland fra den 8. juni, hvor virus var meget lig virus i en musvåge fundet tidligere på året, også i Nordirland.

Der er en del fund af højpatogen H5N8 i Bulgarien og den vestlige del af Rusland. I modsætning til Vest- og Nordeuropa hvor det udelukkende er fundet i vilde fugle, så er det i store tambesætninger. I Bulgarien primært i andebesætninger, i Rusland i kæmpestore besætninger med æglæggende høns (190.000 fugle!) Der kendes IKKE status på fund i vilde fugle i Rusland og Bulgarien.

Den engelske fødevarestyrelse, DEFRA har for nylig udgivet en oversigt over højpatogen fugleinfluenza i Europa.

På trods af at der er sporadiske fund af højpatogen fugleinfluenza i Europa, så har der heldigvis ikke været nogen fund i besætninger i Vest- og Nordeuropa siden marts og vi håber at vi fortsat kan undgå det. Husk at være opmærksom på smittebeskyttelse, specielt ved transport fra vådområder.

De to udbrud af fugleinfluenza i andebesætninger i Danmark (senest gråænder/skydefugle) har været af den lavpatogene type og dem har der været adskillige af rundt omkring i Europa som der jævnligt er. Lavpatogen fugleinfluenza er jo en helt anden og ikke nær så alvorlig type som den højpatogene.

Udgivet i Ikke kategoriseret Etiket: , ,