Nu må du lovligt sælge en slagtet kylling til naboen

-Den skal bare være tilberedt først!

Tilbage i juni kom der nye retningslinjer for salg af mad mellem private, omtalt blandt i Politiken med overskriften.  “Lasagne-Uber: Nu må vi sælge vores aftensmad til hinanden” 

og på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Fødevarestyrelsen har lavet reglerne om, så det nu er lovligt for private at sælge og donere små mængder af færdigtilberedte måltider uden at være hverken registreret eller kontrolleret af Fødevarestyrelsen. Små mængder er fx 4-5 portioner, men det kan også være 4-5 kuverter (tre-retters menu). Der må sælges 4-5 portioner en gang om ugen, svarende til ca. 52 gange om året. .

Vi har i Frit Fjerkræ været i kontakt med Fødevarestyrelsen for at få uddybet disse regler, for der er ikke meget yderligere information om dette. De oplyser at Autorisationsvejledningen fra 2015 er ved at blive opdateret med information og vejledning om salg og bortgivning af tilberedte måltider fra private hjem.

Der skal være tale om færdigtilberedt mad. Det kan være, at køberen selv skal genopvarme maden, før den bliver spist, men der er altså ikke tale om, at man kan sælge en rå kylling, parteret og lagt i fad som en “lørdagskylling”, som køber selv skal tilberede.

Fødevarestyrelsen oplyser desuden at “Der er ikke noget i vejen for, at der kan indgå kød fra hjemmeslagtede dyr i maden.” Det betyder, at det er tilladt at anvende en hjemmeavlet og hjemmeslagtet kylling, and, vagtel eller andet fjerkræ, der på ingen måde er kontrolleret, i en færdigtilberedt ret, der helt lovligt kan sælges til naboen eller andre! Så længe du holder dig til, at salget er på maks 4-5 portioner og maks. 52 gange om året, skal der hverken registrering eller kontrol til og du er stadig indenfor lovens grænser

I Frit Fjerkræ mener vi at dette er et skridt i den rigtige retning mod en egentlig  bagatalgrænse for salg af fødevarer fra private hjem, men vi synes at det er lidt underligt at Fødevarestyrelsen ikke tager skridtet fuldt ud og tillader at sælge ikke-tilberedt fjerkræ også? Der er jo reelt ingen forskel på om en kylling bliver stegt i den ene eller den anden ovn, så hvorfor kræve at det skal være i sælgers ovn? Mange købere ville foretrække selv at stå for hele tilberedningen, i stedet for at genopvarme en ret. Vi vil derfor opfordre til at Fødevarestyrelsen indfører en reel bagatelgrænse som også tillader salg af ikke-tilberedt fjerkræ. IIndtil da glæder vi os over at det trods alt er blevet lidt lettere at sælge sit overskudsfjerkræ til naboen eller andre.

Udgivet i Ikke kategoriseret Etiket: , , ,