Overvågningszonen efter udbrud af fugleinfluenza i Tustrup i Randers, det indtil nu eneste udbrud af fugleinfluenza i en FJERKRÆbesætning i Danmark ophæves

I dag, 20 december ophæves overvågningszonen efter udbruddet af højpatogen fugleinfluenza i Tustrup i Randers, det indtil nu eneste udbrud af fugleinfluenza i en FJERKRÆbesætning i Danmark. Nu ophæves også de særlige restriktioner, som har været gældende for andre besætninger med fugle og fjerkræ og de samme regler som for resten af landet gælder nu også her.

https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Fugleinfluenza_den_aktuelle_situation.aspx

(Udbruddet i en besætning med 700 ænder, gæs, kalkuner, høns og duer ved Jelling er ikke fjerkræ, det er af Fødevarestyrelsen indberettet til OIE (den internationale husdyrsundhedsorganisation) som et udbrud hos “andre fugle i fangenskab” “Highly pathogenic influenza A viruses (infection with) (non-poultry including wild birds)”

https://www.oie.int/wahis_2/public/wahid.php/Reviewreport/Review?page_refer=MapFullEventReport&reportid=36981

Selv om zonen ved Randers nu er ophævet er der stadig grund til at være meget opmærksom på ikke at slæbe smitte ind til sine dyr! Der er stadig fugleinfluenza der cirkulerer i Europa. Særlig Holland og Nordtyskland har mange udbrud, men også Polen og Storbritannien har udbrud. Der findes også stadig døde fugle med fugleinfluenza rund omkring, også i Danmark.  Norge har forbudt jagt på fugle i en del områder af frygt for at bringe fugleinfluenza ind til tamme fugle.

EFSA (EU’s “Fødevarestyrelse”)  har udgivet en videnskabelig rapport omkring fugleinfluenza fra august indtil 7. december. 

https://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/scientific_output/ON6379.pdf

70% af de primære udbrud er sket i besætninger der IKKE har haft udendørs adgang! Det er mennesker og/eller udstyr der har bragt smitten ind. Det er helt på linje med erfaringer fra 2016/17, hvor mere end 53% af udbruddene skete i indendørs besætninger.

Her nævner EFSA specifikt udbruddet i Randers og andre i “forældrebesætninger” som særligt betænkelige “Detection of outbreaks in breeder farms in Denmark, the Netherlands and United Kingdom, highlight also the risk of introduction via contaminated materials (bedding/straw) and equipment.”

Rapporten fra EFSA viser desværre også at dette års udbrud er startet 3 uger tidligere end det i 16/17 og den tidlige top er højere end det var dengang. Det er svært at spå om udviklingen, men der er nok grund til at forvente samme scenarie som i 16/17 og at udbrud og fund i vilde fugle varer ved til foråret. I 16/17 var det helt hen til april.

Udgivet i Ikke kategoriseret Etiket: , ,