H5N8 har smittet 7 mennesker på en fjerkræfarm i Rusland i december 2020

Rusland har indberettet et tilfælde af H5N8 smitte til mennesker på en stor fjerkræbesætning der er sket i december 2020. Tilfældene var milde og alle er raske igen. Der er ikke konstateret smitte mellem mennesker, kun smitte fra fjerkræ til mennesker. 

https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-02-20/russia-reports-first-cases-of-h5n8-bird-flu-in-humans-kldnv69e

Der var et udbrud af H5N8 på farmen i december 2020.

https://afludiary.blogspot.com/2021/02/russian-media-reports-7-human.html

Det er første gang at der er bekræftet smitte til mennesker med H5N8, tidligere har der, -også fra Rusland – i 2017 været ubekræftede rygter om smitte af H5N8 til mennesker. 

I 2003 havde Holland et større udbrud af fugleinfluenza, 31 millioner fugle blev aflivet og mere end 1000 farme var ramt. Det var H7N7 der raserede dengang og i forbindelse med aflivningen og håndtering af de syge fugle ,så blev et antal personer smittet med H7N7. Det var første tilfælde af H7 der blev overført til mennesker i Europa. De fleste af tilfældene var milde influenzasymptomer og nogle med øjenbetændelse også. Efterfølgende test viste også at der var mange med antistoffer, som ikke udviste nogen symptomer. En dyrlæge, der deltog i aflivningen og nægtede at tage værnemidler på, døde med H7N7.

https://www.newscientist.com/article/dn6407-dutch-bird-flu-infected-hundreds-of-people/

Det er stadig tidligt i forhold til den russiske melding, men det tyder på at smitten er sket i forbindelse med omgang/aflivning af syge dyr og måske uden tilstrækkelige personlige værnemidler.

Vi ved heller ikke om det er den samme stamme som er i Europa lige nu. Det er H5N8, men der er flere slags stammer (clades) af den og denne russiske kan være anderledes.

 

Der er mange spørgsmål om denne melding fra Rusland, men atter engang er det er en stor, intensiv fjerkræbesætning der er oprindelsen.

 

Udgivet i Ikke kategoriseret Etiket: , ,