Mere end 60% af fugleinfluenza udbrud i EU er sket i indendørs besætninger

EFSA, Den Europæiske Fødevareautoritet, har netop udgivet en ny videnskabelige rapport om udbruddene af fugleinfluenza i EU fra december 2020 – februar 2021.

https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/6497

Tabel A.1 side 47-50

Det har været 126 udbrud i fjerkræ i EU, heraf har de 78 besætninger IKKE haft adgang til udendørs arealer! I 18 besætninger med udbrud har de haft udendørs adgang. (De resterende 30 besætninger er der ikke information om).

Det er i 62% af udbruddene at besætningerne har været holdt indendøre UDEN udendørs adgang. (Hvis der ses bort fra de besætninger med manglende info, er tallet 81%). Det er fuldstændig på linje med EFSA rapport fra efteråret, hvor tallet var 70% uden udendørs adgang og med tal fra 2016/17, hvor tallet var 53%.

Udbruddene i Frankrig er fra EFSA’s side holdt udenfor dette, da de er sket i fois gras produktion og der er helt særlige forhold som her gør sig gældende.

Med tallene fra Frankrig er der ialt aflivet 8 millioner fjerkræ efter udbrud af fugleinfluenza i EU. De største tal er 2,5 millioner i Polen, 2 millioner i Frankrig, 1,3 millioner i Sverige og 600.000 i Tyskland.

Danmark optræder i dette tidsrum med 1 udbrud, udbruddet blandt fasaner i Løvel ved Viborg.

Mere end 8 millioner aflivede dyr på godt 2 måneder i EU efter udbrud af fugleinfluenza og langt størsteparten af fuglene i indendørs besætninger, som netop er det eneste våben i bekæmpelse af fugleinfluenza, som Fødevarestyrelsen og EU myndighederne har. 

Det er fuldstændig åbenlyst at den nuværende strategi med at bekæmpe fugleinfluenza ved at holde fjerkræ indendøre, DEN VIRKER IKKE!

Den sidste store omgang fugleinfluenza var i 2016/17 og allerede nu i 2020/21 står vi igen i en situation med mange udbrud og en fejlslagen bekæmpelse.

Vi er nødt at bekæmpe årsagerne til højpatogen fugleinfluenza i stedet og sørge for at mutationerne IKKE kan ske. Det kan godt være, at trækfugle bringer smitten til Europa. Men oprindelsen er de store intensive fjerkræbedrifter, hvor hundredetusindvis af genetisk meget ens fjerkræ giver en rigtig god grobund for mutationer, og dermed fremkommer de tilfælde af højpatogen fugleinfluenza, som vi slås med lige nu. 

Både i Holland og Tyskland er der blandt forskere en voksende erkendelse af at vi ikke kan blive ved med at lukke øjnene for hvorfra fugleinfluenza stammer.

Lavere produktion (og forbrug) af fjerkræ, langt mindre besætninger og mere afstand mellem dem er vejen frem. Samtidig kan også forebyggende vaccination af fjerkræ mod fugleinfluenza indgå i overvejelserne. Det vil både beskytte fjerkræ mod at få fugleinfluenza, samt sørge for at udegående fjerkræ med højere dyrevelfærd stadig kan gå ude og samtidig undgå at aflive fjerkræ, da de ikke rammes af fugleinfluenza.

https://www.altinget.dk/foedevarer/debat/artikel/frit-fjerkrae-om-fugleinfluenza-goer-nu-noget-ved-den-intensive-fjerkraeproduktion

Det er sikkert at den nuværende strategi med indespærring fejler! Der er ingen vej udenom i stedet at tage fat på årsagerne til højpatogen fugleinfluenza

Udgivet i Ikke kategoriseret Etiket: , ,