Meningsløse regler – Værsgo Esben Lunde Larsen

Esben Lunde Larsen efterlyser i dag input til at afskaffe meningsløse regler “som ikke gavner forbruger- og fødevaresikkerheden”. Vi vil i foreningen Frit Fjerkræ vil meget gerne være med til at afskaffe meningsløse regler, og der er rigtig mange af dem, når det gælder de små fjerkræhold. I Frit Fjerkræ hilser vi afskaffelsen af meningsløse regler velkommen. Her er 4 regler, der kan afskaffes med det samme:

1. Salmonellakontrol af uåbnede kyllinger solgt ved stalddøren

Esben Lunde Larsen nævner stalddørspakken som et eksempel, hvor regler er blevet fjernet, men her pynter han sig med lånte fjer.
Der var en ikke uvæsentlig stramning, som blev indført med stalddørspakken: Kyllinger og høns, der sælges uåbnede med indvolde, og hvor forbrugeren selv skal fjerne indvoldene, måtte før stalddørspakken sælges uden nogen salmonellakontrol. Nu skal der en salmonellakontrol til! Selv om ingen havde konstateret problemer med fødevaresikkerheden på dette område, valgte Esben Lunde Larsen altså at indføre en regel. Den må han gerne afskaffe igen.

2. Salmonellakontrol ved blodprøve af racehøns

Når vi nu er ved stalddørspakken, er der også andre regler, som fint kan ændres. Stalddørssælgere må gerne bruge kyllinger af egen avl til opfedning til slagt. Der er krav om salmonellatest af kyllingerne inden slagt, som stalddørssælgeren selv kan tage ved hjælp af simple gødningsprøver (sokkeprøver) og sende med posten til et laboratorie. Men æggene fra de selvsamme høns, som der kommer kyllinger fra, de må skam ikke sælges til spisebrug! Her skal hønerne igennem en omfattende og kostbar blodprøvetest, inden æggene kan salmonellakontrolleres og sælges. Det gør det i praksis umuligt at sælge æg fra racehøns ved stalddørssalg. Det er en meningsløs regel, som der meget gerne må laves om på.

3. Forbud mod at forære slagtede kyllinger til naboen

En bagatelgrænse for salg/foræring af slagtet fjerkræ, så det er muligt at give en slagtet kylling til naboen, vil også være velkommen. Du må gerne invitere naboerne over til dig og servere kyllingen for dem, men du må ikke give naboerne en kylling, som de kan spise hjemme hos dem selv. Det giver ikke meget mening.

4. Forbud mod, at høns og ænder må gå sammen i små besætninger

I Danmark må høns og ænder ikke gå sammen af et påstået hensyn til fugleinfluenza og smitte, der måske kan ændre sig. I andre EU lande ser vi, at høns og ænder ofte går sammen i små besætninger, og der er ikke konstateret ændringer af fugleinfluenzavira. Kravet om høns og svømmefugle skal være adskilt, også i små besætninger, er i høj grad en af de meningsløse regler, som Esben Lunde Larsen efterlyser, og den bør derfor afskaffes. Den er kun til gene.

I Frit Fjerkræ ser vi frem til, at Esben Lunde Larsen lever op til sine ord og gør livet lettere for folk med høns og andet fjerkræ i små besætninger.

Udgivet i Ikke kategoriseret Etiket: , , ,