Er det nu farligt at spise æggeblommer?

Fagbladet Ingeniøren bragte 15/2 en artikel med den alarmerende overskrift. “Forskere bag studie med 500.000 borgere: Drop æggene og lev længere” 

Men hvordan kommer de frem til det? De har spurgt 500.000 amerikanere om sundhed og kost i en spørgeskemaundersøgelse og er så kommet frem til at hvis du spiser æg, så har du højere risiko for at dø af luftvejssygdomme og diabetes, men til gengæld lavere risiko for at dø af Alzheimers.

Ingeniøren har (heldigvis) fået Nina Geiker, lektor og fedmeforsker fra Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet til at kigge på studiet og hun er langt fra imponeret. Kosten hos de 500.000 varierer så meget at det slet ikke er muligt at konkludere noget om at æg skulle være farligt. Dem som spiser mange æg har også et højt indtag af fedt, specielt transfedtsyrer. De spiser også mindre grøntsager og frugt og har i det hele taget ikke fokus på at spise sundt.

Forskerne skriver også selv at de ikke kan vise at der er en årsagssammenhængen mellem indtag af æg/kolesterol og forhøjet dødelighed.

Så hvorfor i alverden skrive en overskrift med at droppe æggene og lev længere?

Det minder ærlig talt mest om den berømte figur, hvor det vises at der er en direkte sammenhæng mellem antallet af pirater og den globale temperatur. Jo flere pirater der er, des lavere er den globale temperatur. Der kan vises en tydelig sammenhæng i tallene, men der er jo åbenlyst ikke nogen årsagssammenhæng. 

 

Vi er vist ude i noget af det samme i den amerikanske undersøgelse om at æg er farlige. Der er så mange andre faktorer der spiller ind at det er tilfældigt at det er æggene der får skylden for højere dødelighed.

Andre, mere organiserede undersøgelser har vist at der ikke er nogen sammenhæng mellem kolesterol og indtagelse af æg.

Her fra Frit Fjerkræ vil vi stadig opfordre til at spise æg. Helst fra egne høns og selvfølgelig helst fritgående (selv om det er svært lige nu). Svenske undersøgelser nemlig vist at de er sundere end æg fra høns der går inde.

Udgivet i Ikke kategoriseret Etiket: ,