Nu skal dine hobbyhøns ikke længere være fjerkræ…, måske!

I dag er reglerne skruet sådan sammen, at hvis der er udbrud af fugleinfluenza i en hvilken som helst fjerkræbesætning, inklusive et hobbyhønsehold i baghaven, bliver eksporten af fjerkrækød fra hele landet lukket ned. Der er dog undtagelser, og det er hvis dine dyr ikke betegnes som fjerkræ, men som ”andre fugle”.

OIE, Den Internationale Dyresundhedsorganisation, har længe været under pres for at ændre disse regler, og i dag, d. 24. maj, afholder organisationen den årlige generalforsamling, hvor et af forslagene til dagsordenen vil være re-definiation af hvad fjerkræ er 1). Tyskland og Holland har allerede nu, egenhændigt, ændret på reglerne og defineret, at et udbrud af fugleinfluenza i et hobbyhønsehold ikke skal figurere som et udbrud af fugleinfluenza i fjerkræbesætninger, for netop at undgå at eksporten af fjerkrækød lukkes ned. Danmark har også på nuværende tidspunkt benyttet sig af denne model, hvor udbrud i en ungdomsinstitution med volierefugle og hobbyhøns, blev erklæret som udbrud af fugleinfulenza i ”andre fugle end fjerkræ”, for netop at undgå stop af eksport af fjerkrækød.

Forslaget lyder: ”Fugle, som holdes i en enkelt husholdning, og produkter fra disse fugle som udelukkende bruges i samme husholdning er ikke fjerkræ. Det er under forudsætning af at de ikke har direkte eller indirekte kontakt til fjerkræ eller fjerkræfaciliteter.

Fugle som holdes i fangenskab for andre grunde, inklusive udstillinger, konkurrence, Zoo og for avl og salg til disse formål, såvel som kælefugle, betragtes ikke som fjerkræ. Det er under forudsætning af, at de ikke har direkte eller indirekte kontakt til fjerkræ eller fjerkræfaciliteter.”

Dette er vigtigt for folk med slagtehøns til eget forbrug og med hobby/racehøns, fordi der i Artikel 10.4 står, at et udbrud i andre fugle end fjerkræ med højpatogen fugleinfluenza, ikke vil medføre restriktioner for den internationale handel med fjerkræ. 2)

Med andre ord, vil et udbrud blandt hobby- og racehøns efter 24. maj ikke medføre noget som helst for eksporten!

Så kære Fødevareminister Rasmus Prehn, nu er der vist ikke flere undskyldninger for at holde (hobby)hønsene lukket inde mere. Lemp restriktionerne nu, og lad hønsene komme på friland igen!

Alle” forventer at dette vedtages.

https://web.oie.int/downld/SG/2021/A_88SG_12_CS1.pdf

Det er iøvrigt nr. 2 punkt på Frit Fjerkræs arbejdsliste https://frit-fjerkrae.dk/arbejdsliste/segmentering/

(Hvis du er vil, så kan du følge med tirsdag eftermiddag på dette link https://oiegeneralsession88.com/en/)

  1. Birds that are kept in a single household, the products of which are used within the same household exclusively, are not considered poultry, provided that they have no direct or indirect contact with poultry or poultry facilities.

    Birds that are kept in captivity for other reasons including those that are kept for shows, racing, exhibitions, zoological collections and competitions, and for breeding or selling for these purposes, as well as pet birds, are not considered poultry, provided that they have no direct or indirect contact with poultry or poultry facilities.”

  2. A notification of infection of birds other than poultry, including wild birds, with influenza A viruses of high pathogenicity, or of infection of domestic or captive wild birds with low pathogenicity avian influenza viruses does not affect the high pathogenicity avian influenza status of the country or zone. A Member Country should not impose bans on the international trade of poultry commodities in response to such notifications, or to other information on the presence of any non-notifiable influenza A virus in birds.

Udgivet i Ikke kategoriseret Etiket: , , ,