Æg med god samvittighed!

Forskning fra Københavns Universitet viser at vi har et kæmpestort problem med dyrevelfærd hos de æglæggende høner i masseproduktionen. 85 % af hønerne har brud på brystbenet og ikke kun 1 brud, men i gennemsnit 2-3 brud!

Forskerne siger at det er fordi hønerne er avlet til at være små samt lægge mange og store æg. Det giver bedst økonomi for producenterne med små høner der spiser mindre end større høner og lægger mange store æg.

https://nyheder.ku.dk/alle_nyheder/2021/09/smertefulde-knoglebrud-store-aeg-presser-smaa-hoens-til-bristepunktet/

Der er ingen tvivl om at hønerne har ondt når de brækker brystbenet og det er et stort problem for dyrevelfærden med den måde som de fleste æglæggende høner holdes på i Danmark.

Men hvad vi kan gøre?

I Foreningen Frit Fjerkræ har vi nogle bud på hvad du vi kan gøre.

Som privatperson kan mange holde høns i haven. Helst med de oprindelige racer, som ikke på samme måder er fremavlet til at lægge mange æg og som oftest er større end dem som bruges i den målrettede masseproduktion.

Som forbruger er det svært at gøre noget lige nu og her. I Frit Fjerkræ arbejder vi for at det skal være muligt at sælge æg fra de oprindelige racer med høj dyrevelfærd til forbrugerne, men der lægges mange økonomiske hindringer i vejen fra politikerne og de store producenter for at kunne gøre dette!

Vi har nogle helt konkrete forslag til at gøre det lettere og mere økonomisk at sælge æg med høj dyrevelfærd.

Idag er der en årlig dyrevelfærdsafgift på 690 kr for 10 (!) høns. Den udgift afholder mange fra at gå i gang med sælge æg fra høns der har det godt. Grænsen på 10 høns er alt for lille. Vi foreslår at den hæves til 500 høns, som er den grænse der ellers bruges for høns

Det er alt for dyrt at få godkendt racehøns til salg af salmonellakontrollerede æg. Reglerne i dag er at en dyrlæge fra Fødevarestyrelsen skal ud og samle hønselort (!) ind (det kaldes sokkepøver) og sende til salmonellakontrol for at få hønsene godkendt. Det koster omkring 2500 kr. De efterfølgende regelmæssige salmonellakontroller sker ved at ejeren selv foretager sokkeprøverne og sender ind. Vi kan altså ikke se at der skal en specialuddannet dyrlæge til at indsamle hønselort, det kan ejeren sagtens selv finde ud af. 

Disse to tiltag vil være supernemme at gennemføre og gavne dyrevelfærden ved af få flere høner uden brud på brystbenet og markant bedre dyrevelfærd i det hele taget!

 

Udgivet i Ikke kategoriseret Etiket: , , , ,