Hvad skal det koste i kontrolgebyr at have 250 høns og sælge æggene i en gårdbutik?

I Landbrugsavisen stiller Henrik Rasmussen fra Enemærket Kalveproduktion i Otterup på Fyn dette spørgsmål. Han giver også selv svaret på hvad det koster i dag.

“68 kr. pr. høne. Eller 6.800 æg, der skal sælges, for at dække omkostningerne. Hvis han dagligt sælger ét æg pr. høne, skal al indtjening fra æggene i næsten en hel måned gå til at betale kontrolafgifterne.”

Det drejer sig om kontroludgifterne til salmonellakontrol og til fugleinfluenza der koster urimeligt meget for små besætninger.

På baggrund af forslag fra foreningen Frit Fjerkræ vil udgifterne til salmonellakontrollen falde markant fra nytår. Nu vil Fødevarestyrelsen ændre på kontrollen,  så den vil ske efter den samme (billigere) måde som de store besætninger fik gennemført for år tilbage.

Men Henrik og andre med små besætninger skal stadig betale for en overflødig kontrol i forhold til fugleinfluenza! I følge EFSA, som er den europæiske udgave af Fødevarestyrelsen giver overvågning af fugleinfluenza i høns ikke nogen mening. EFSA har i deres videnskabelige rapport fra efteråret 2017 opfordret til at fokusere indsatsen på svømmefugle, og konkluderet at den aktive overvågning (blodprøver) på høns ikke er effektiv! For høns er det vigtigt at fokusere på sygdomstegn og dødsfald, ikke på blodprøver.

I foråret 2018 sendte vi i Frit Fjerkræ en opfordring om at følge EFSA’s råd og droppe den overflødige og dyre kontrol af høns for fugleinfluenza til Fødevareministeren og Fødevareudvalget. Selv om Fødevarestyrelsen giver os helt ret i at EFSA mener at overvågning af høns ikke er egnet til at opdage fugleinfluenza, vil de ikke ændre på reglerne!. Fødevarestyrelsen holder altså fast i at der skal være en overflødig og dyr kontrol! Uden nogen argumenter i øvrigt.

Dette er et eksempel på overimplementering og overflødig lovgivning, som hurtigst muligt bør droppes og vi vil fra Frit Fjerkræ endnu engang appellere til at denne kontrol afskaffes.

Udgivet i Ikke kategoriseret Etiket: , , , ,